Ses yapan yada başka bir söyleyişle öten fren sistemi bir çok otomobil kullanıcının canını sıkan bir durumdur. Bu yazımızda bunun başlıca sebeplerine değinmeye çalışacağız. Aracı yavaşlatmak yada durdurmak için fren pedalına bastığınız zaman hidrolik bir güç fren balatalarını, fren diskine doğru sıkıştırır ve oluşan sürtüneme sonucu arabanın hızı azalır. Fren balatası olarak tabir edilen parça bir çeşit yarı metal alaşımı içeren ısıya ve basınca dayanıklı malzemelerden oluşur. Bu içerisinde kullanılan metal miktarı ve metal parçacıklarının büyüklüğü balatanın yumuşak yada sert olmasını sağlar. Genel olarak ifade etmek gerekirse, yumuşak balata daha az ses yapan balatadır.
Yukarıda bahsedilen metal alaşım düzeyi, balatanın üretim maliyetini ve dolayısıyla kalitesini etkileyen en önemli faktördür. Daha eski yıllarda fren balatasının alaşımında asbest isimli, düşük maliyete sahip bir malzeme yumuşak balata elde etmek için kullanılmaktaydı. Asbestin kansojeren bir madde olduğunun anlaşılmasından sonra ve çevreci örgütlerden gelen baskılar sonucu artık bir çok balata üreticisi özellikle avrupa ülkelerinde asbest ismi verilen malzemeyi balataların içinde kullanmıyor. Kaliteye önem veren üreticiler asbest kullanamama sonucu yaşanan ses problemini daha yumuşak ve kaliteli metaller kullanarak alaşım ile giderme yoluna gittiler. İki balatayı kıyasladığımız resimde, kaliteli farkı resimde bile gayet net olarak belli oluyor. Üstteki balata oldukça kalitesiz bir alaşımla üretilmiş, çok büyük metal parçalarına sahip ses yapma ihtimali çok çok yüksek olan bir balatadır. Altta görülen balata ise yumuşak bir alaşıma sahip kaliteli bir ürün. Kalitesiz bir balata kullanımının yaşatacağı tek olumsuzluk ses de değildir. Fren diski yüzeyini bozması ve kötü fren performansı da diğer problemlerdir.
Frenlerin ses yapmasının tek sebebi kalitesiz balata kullanımı değildir. Yüzeyi bozulmuş disk, bitmeye yaklaşan, çok incelmiş bir fren balatası da ötme sesine sebep olur.
Copyright © 2020